GRÖN POTATISSOPPA
Portioner: 2 portioner
Ingredienser:
1 gul lök 1 msk margarin 3-4 potatisar, ca 250 gram 5 dl vatten 1 buljongtärning ½ tsk salt malen svartpeppar ½ tsk smulad timjan eller oregano 1 dl hackat kryddgrönt, gärna olika sorter, t.ex. persilja, dill, gräslök eller körvel.
Gör så här:
1. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i margarin i en gryta.
2. Skala och skiva potatisen och lägg ner i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor. Koka under lock tills potatisen är mjuk, nästan mosig. Koktid ca. 20 minuter.
3. Vispa soppan slät med en stålvisp. Blanda ner hackat kryddgrönt. Servera med tillbehören.
Kommentar: En god och mättande soppa, som värmer gott när det är kallt ute. |
Tillbaka till receptförteckningen!
KRÄFTSOPPA
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
ca 200 g kokta skalade kräftstjärtar 1 liter Kelda mild tomatsoppa 2 tsk dillfrö 2 dl lätt crème fraiche ev 1 msk konjak eller madeira 1/2 dl hackad dill
Gör så här:
Koka tomatsoppan och dillfrö i en kastrull ca 5 min. Vispa ner crème fraiche och smaksätt med konjak. Lägg i kräftstjärtar och dill. Servera med bröd, smör och lagrad ost.
Tillbaka till receptförteckningen!
LYXIG FATTIGMANSSOPPA
Portioner: 5-6
Ingredienser:
2 liter vatten 2 grönsaksbuljonger 1 köttbuljong 4 stora potatisar 1-2 lökar ½ falukorvsring (alt. grillkorv) 2 burkar krossade tomater 2 dl. snabbmakaroner Svartpeppar Persilja
Gör så här:
Koka upp 2 liter vatten, lägg i 2 grönsaksbuljonger och 1 köttbuljong. Skala och skär 4 stora potatisar och lägg i vattnet tillsammans med 1-2 finhackade lökar. Låt småkoka i ca 10 minuter / tills potatisen är mjuk. Strimla ½ falukorv (alt. kryddig korv) och lägg i kastrullen.
Tillsätt 2 burkar krossade tomater och 2 dl. snabbmakaroner! Låt koka upp i 3 min. tills makaronerna är klara. Smaksätt med lite svartpeppar och strö gärna över färsk persilja. Serveras med vitt bröd! Kommentar: Matig soppa för hela familjen |
Tillbaka till receptförteckningen!
MOROTSSOPPA MED SVAMP
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
8 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 4 morötter (ca 500 g) 3 potatisar 2 msk crème fraiche ½ dl apelsinjuice 1 tsk malen koriander 1 tsk soja salt, peppar
Garnering Champinjoner eller annan svamp 2 skivor vitt bröd i tärningar smör till stekning 1 vitlöksklyfta
Gör så här:
1. Koka upp vattnet och buljongtärningarna. Skala och skär morötterna och potatisarna i bitar och lägg ner dem i grytan. Koka tills grönsakerna är knappt mjuka, ca 10 minuter.
2. Stek under tiden skivad eller hel mindre svamp och brödtärningarna var för sig till garnering. Pressa vitlöken över brödtärningarna mot slutet av stekningen.
3. Mixa grönsakerna släta och häll tillbaka dem i kastrullen. Koka upp soppan och smaka av med crème fraiche, apelsinjuice, kkoriander, soja, salt och peppar. Garnera med svamp och brödtärningar.
Tillbaka till receptförteckningen!
RÖDBETSSOPPA
Portioner: 2 portioner
Ingredienser:
1 gul lök 2 stora rödbetor, ca 3 dl, grovt rivna 1 dl strimlad vitkål 1 msk margarin 5 dl vatten 1 köttbuljongtärning 2 tsk osötad senap 1 msk tomatpuré ½ msk vinäger ½ tsk salt, malen svartpeppar
Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Skala och riv rödbetorna på den grova sidan av rivjärnet. Finstrimla vitkålen.
2. Fräs grönsakerna några minuter i margarin i en kastrull.
3. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Koka under lock på svag värme 15-20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Späd ev. med lite mer vatten.
4. Smaksätt soppan med senap, tomatpuré, vinäger, salt och peppar. Servera soppan med gräddfil och grovt bröd. Kommentar: Även denna soppa (Borsjtj) värmer gott en kall vinterdag. |
Tillbaka till receptförteckningen!
SERBISK KÅLSOPPA
Ingredienser:
1 kg högrev 1 tub tomatpuré 1 lök 2-3 vitlöksklyftor 3 msk paprika pulver 2 sockerbitar 1 msk salt 4 liter vatten 1 msk vegeta (en jugoslavisk krydda kan uteslutas) 1 hel tomat 1 röd paprika 1 klase dill 1 klase persilja 1 stort kålhuvud peppar cayennepeppar chilipeppar
Gör så här:
Skär bort alla senor från köttet, tärna köttet i ganska stora bitar. Häll på 2-3 liter vatten, koka köttet i ca 15 min. Häll av vattnet (rengör gärna kastrullen från allt skum). Lägg tillbaka köttet i kastrullen häll i vatten,finhackad lök, finhackad vitlök,chilipeppar, tomatpure,paprika pulver, socker, salt, vegeta, tomat,paprika (dela denna i 4 bitar). Låt koka på svag värme i ca 4-5 timmar. Köttet skall vara väldigt mört när det är klart. Tärna hela kålhuvudet i små bitar lägg i kastrullen hacka ner dill och persilja tillsätt peppar. Koka sedan ytterligare en timma tills kålen blivit mjuk. Kommentar: Väldigt god och fettsnål soppa räcker länge!!! |
Tillbaka till receptförteckningen!
© 2010 Anne Thell |