APELSINKOTLETTER MED COUSCOUS
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
4 fläskkotletter 1 purjolök smör 200 g couscous salt svartpeppar 2 1/2 dl Kelda Klassisk Gräddsås konc. apelsinjuice
Gör så här:
Skölj och strimla purjolöken. Fräs den mjuk i lite smör. Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen. Stek fläskkotletterna i smör. Salta och peppra. Värm såsen i en kastrull. Smaka av med apelsinjuice och servera den till kotletterna och couscousen.
Tillbaka till receptförteckningen!
BALSAMVINÄGERSÅS
Portioner: 4
Ingredienser:
3/4 dl balsamicovinäger 3 msk flytande honung 1 schalottenlök (hackad) 3 dl vatten 1 msk kalvfond 1/2 msk mörk soya 1 1/2 tsk arrowrot 2 msk smör
Gör så här:
Koka ihop vinäger, honug och lök. Reducera till dess bara en liten del av vätskan är kvar och denna blivit trögflytande. Häll på vattnet och sila sedan bort lökbitarna. Tillsätt sedan kalvfond och soja. Reducera kraftigt tills knappt hälften av vätskan återstår. Blanda ut arrowrot med lite vatten och red såsen med denna. När såsen tjocknat, ta av den från värmen och rör sedan ned smöret.
Passar mycket bra till smakrikt kött och tex potatisgratäng eller rösti. Kommentar: Passar mycket bra till smakrikt kött och tex potatisgratäng eller rösti. |
Tillbaka till receptförteckningen!
EXOTISK FLÄSKFILÉ
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
400 g fläskfile Salt Peppar Paprikapulver 2 bananer 2 dl vispgrädde 1 röd paprika 1-2 tsk curry 1 dl riven ost
Gör så här:
Skär filén i 3-4 cm långa bitar och ställ dem med snittytan upp på en bräda.Klappa ut till biffar genom att bulta med handen över snittytan. Krydda båda sidor med salt, peppar och paprika.
Sätt ugnen på 250 grader och ta fram en ugnsform, lagom för köttet.
Bryn köttet helst i smör på medelvärme tills det ar fin färg på båda sidor. Lägg över i formen och slå på stekfettet om det inte är bränt. Skär bananerna i skivor och lägg över liksom den grovhackade paprikan. Vispa upp grädden och blanda med curry. Slå den över köttet och strö på ost.
Gratinera i ugnen ca 10 min eller tills rätten har fin färg. Sallad och kokt ris eller pressad potatis passar bra till.
Tillbaka till receptförteckningen!
FLÄSKFILÉ I SÖTSUR SÅS
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
125-150 g fläskfilé/portion margarin till stekning salt, peppar 3 dl vatten till sky 1 burk ananas i ringar med spad (560 g varav 350 g ananas) 1 burk mandarinklyftor med spad (312 g varav 175 g mandariner) 1 grön paprika 2 msk kinesisk soja ca 4 msk röd- eller vitvinsvinäger ca 2 msk farinsocker eller vanligt socker en köttbuljongtärning 1 pressad vitlöksklyfta 1-1½ msk potatismjöl
Gör så här:
1. Putsa fläskfilén fri från hinnor. Skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn skivorna gyllenbruna i omgångar, krydda och vispa ur pannan med lite vatten efter varje omgång så att du får totalt 3 dl vätska.
2. Sila spadet från frukten men spara det till såsen och dela ananasen i mindre bitar. Tärna paprikan. Blanda sky, fruktspad, soja, vinäger, farinsocker, köttbuljongtärning, pressad vitlök och potatismjöl i en kastrull.
3. Låt allt koka upp under omrörning tills första bubblan syns. Smaka ev. av med mer kryddor och sokcer eller vinäger. Lägg i filébitarna, paprikan och hälften av frukten, och låt allt bli genomvarmt.
4. Resterande ananas serveras i separat skål till. Servera kokt ris och en grönsallad till.
Tillbaka till receptförteckningen!
FLÄSKFILÉ MED BANAN OCH CURRYGRÄDDE
Ugnsvärme: 225 grader Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
400 g fläskfilé smör 1 tsk salt 1 kryddmått svartpeppar 2 bananer 1 tsk curry 3 dl vispgrädde
Gör så här:
Skär filén i ca 2 cm tjocka skivor. Platta ut dem lite med handen och bryn skivorna i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Skär bananerna i skivor. Lägg dem i pannan. Strö över curry och häll i grädde. Rör om. Låt koka i 2-3 minuter.
Servera med kokt ris och sallad. Om man vill flerdubbla receptet lägger man brynt kött och bananskivor i en ugnssäker form, häller över currygrädde och värmer i ugn vid ca 225 grader, i ca 15 min. Kommentar: Smakar gott kalla vinterdagar. |
Tillbaka till receptförteckningen!
FLÄSKFILÉGRYTA
Ingredienser:
800 g fläskfilé (1 ½ cm tjocka skivor) 1 liten squash 1 gul lök 1 gul paprika 1 röd paprika 200 g färska champinjoner 1 msk soya ½ dl vitt vin 2 dl grädde 1 köttbuljongtärning
Gör så här:
Bryn fläskfilébitarna i lite smör i en stekpanna. Tärna eller skiva grönsakerna och svampen. Bryn dem sedan i lite smör eller margarin i en gryta. Strö på citronpeppar och paprikapulver.
När grönsakerna och svampen är färdigbrynta är det dags att blanda ihop vätskan med dem. Blanda i soyan, vinet, grädden och buljongtärningen och låt det stå och puttra i ca 5 minuter. Smaka av med salt och citronpeppar. Till sist lägger du i fläskfilébitarna i grytan och låt de blandas med de övriga ingredienserna. Kommentar: En mycket god bjudrätt, som dessutom är lätt att tillaga. |
Tillbaka till receptförteckningen!
FLÄSKKOTLETT MED CURRYSÅS OCH ÄPPLE
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
4 fläskkotletter med ben smör 1 dl äppelcider 3 dl grädde 1 msk curry 1 msk finhackad dill salt, peppar 1 äpple
Gör så här:
1. Stek fläskkotletterna på svag värme tills de har en gyllenbrun färg. Ta upp dem ur stekpannan och håll dem varma.
2. Skölj ur stekpannan med cider och koka upp. Tillsätt grädde, curry och dill och låt koka ihop till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär äpplet i små tärningar och lägg ner i såsen och låt koka med i ca 2 minuter. Servera med kokt ris och en sallad. Kommentar: Ett sätt att piffa till fläskkotletterna, som annars kan vara en aning tråkig rätt. |
Tillbaka till receptförteckningen!
FLÄSKPANNKAKA
Ugnsvärme: 250 grader Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl vetemjöl 1 tsk salt 5 dl mjölk 3 ägg 200 g tärnat rökt fläsk 1-2 lökar smör till formen
Gör så här:
1. Blanda mjöl och salt i en bunke, tillsätt mjölken och blanda en jämn smet. Vispa sist i äggen.
2. Skär fläsket i tärningar och skiva löken. Bryn dem var för sig och lägg dem i en smord form eller ugnspanna. Hälli smeten och grädda i 250 grader i 30-40 minuter i ugnen.
Tillbaka till receptförteckningen!
GREKISK PYTTIPANNA
Ugnsvärme: 225 grader Portioner: 2 portioner
Ingredienser:
150 g fläskfilé (kan bytas ut mot kyckling) 2-3 potatisar 1 vitlöksklyfta ½ röd paprika 300 g fetaost 1 msk touch of taste tomat ½ aubergine
Vitlöksmajonäs 1 dl majonäs 1 dl creme fraiche 1 vitlöksklyfta socker + italiensk salladskrydda
Gör så här:
Tärna fläskfilén, bryn med vitlök, salt, peppar och 1 msk touch of taste. Tvätta potatisen och klyfta den. Bred ut den på långpanna med botten täckt av solrosolja, salt, peppar och vitlök. Stek i 30 minuter i ugn 225 grader. Tärna och stek aubergine. Efter att potatisen varit 30 minuter i ugnen lägg på tärnad, stekt aubergine och tärnad paprika. Efter ytterligare 5 minuter, lägg på kött, tomat, fetaost. Låt plåten stå inne i ugnen ytterligare 5 minuter. Servera med vitlöksmajonäs
Tillbaka till receptförteckningen!
GRILLSPETT MED UGNSSTEKTA GRÖNSAKER
Ugnsvärme: 225 grader Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
125 g fläskfilé/portion grillspett grillolja Ugnsstekta grönsaker 2-3 msk smör 7-10 potatisar i klyftor 2 gula lökar i klyftor 1 gul paprika i mindre bitar 2-3 morötter i skivor 1 squash i stavar salt, peppar ev. några kvistar färsk rosmarin eller ½-1 tsk torkad rosmarin
Gör så här:
1. Putsa fläskfilén fri från hinnor och skiva den tunt. Vik skivorna och trä dem på spett.
2. Smålt smör i en ugnssäker form. Lägg potatisklyftorna i formen och rör om . Stek i 225 grader varm ugn ca 10 minuter. Tillsätt resterande grönsaker och rör om samt krydda. Stek ytterligare ca 20 minuter i ugnen eller tills grönsaker och potatis har fått färg men fortfarande har sin spänst kvar.
3. Täck över formen med folie. Pensla spetten med grillolja och krydda ev. med salt och peppar. Grilla dem ca 3 minuter på varje sida i 250 grader varm ugn. Lägg upp grönsakerna på fat och lägg på de nygrillade spetten. Servera gärna en tzatzikisås till.
Tillbaka till receptförteckningen!
HARRIETS ÄLGGRYTA
Portioner: 6 portioner
Ingredienser:
1 kg älgkött i bit salt, vitpeppar 1 tsk timjan smör (ev. mjölkfritt margarin) till stekning 3-4 enbär 4 dl köttbuljong på tärning eller viltfond (ev. laktosfri) 8 schalottenlökar 2 morötter i bitar ca 200 g broccoli 1 tsk tomatpuré 2 msk mjöl soja 2-3 msk linjon
Servaras ihop med: Kokt potatis
Gör så här:
1. Skala löken, putsa morötterna och ansa broccolin. Skölj grönsakerna och bryn dem sakta i margarin. Ta upp och lägg åt sidan.
2. Bryn köttet i matfettet, kyrdda och häll över buljongen. Koka upp, skumma och låt småkoka under lock 1-1½ timme beroende på köttets kvalitet. Tillsätt grönsakerna de sista 15-20 min. av koktiden.
3. Gör en redning av mjöl och tomatpuré utrört medlite vatten och rör ner i grytan. Låt sjuda 5 min. under omrörning. Smaka av och tillsätt lite soja.
4. Vid serveringen: Rör ner lingonen och hetta upp grytan. Bjud nykokt potatis till.
Tillbaka till receptförteckningen!
INDONESISK GRYTA
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
500 g strimlat fläskkött, skinka eller bog 1 hackad gul lök 1 msk vetemjöl
Marinad ½ dl soja 1½ dl äppeljuice 1½ tsk curry ½ tsk mald ingefära 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk rödvinsvinäger
Gör så här:
1. Blanda samman marinaden i en skål. Lägg ner kött och lök, blanda. Marinera i kylskåp ca 2 timmar.
2. Lägg över allt i en kastrull, rör ner mjölet i den kalla grytan och låt grytan sjuda under lock ca 20 minuter.
Tillbaka till receptförteckningen!
KALOPS
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
1-1½ kg nötgrytbitar 2-3 medelstora gula lökar 2 morötter 1 msk vetemjöl 1-2 msk smör eller margarin 2-3 lagerblad 12-15 kryddpepparkorn salt, peppar
Gör så här:
Skala läken och morötterna. Skär löken i klyftor och skiva morötterna. Köttbitarna bör vara 3-4 cm stora. Krydda köttet med salt och peppar och klappa in det med vetemjöl.
Bryn matfettet i en stekgryta på hög värme. Lägg ner köttet och bryn det under omrörning. Lägg ner lök och morötter. Fyll på med vatten tills köttet är precis täckt.
Lägg i lagerblad och de hela kryddpepparkornen. Sänk värmen och lägg på lock. Grytan ska inte koka, endast sjuda under 2 timmar. Känn med gaffel om köttet är mört. Smaka av grytspadet med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Tillbaka till receptförteckningen!
KASSLER PÅ RISBÄDD
Ugnsvärme: 225 grader
Ingredienser:
purjolök 2 dl ris 4 dl vatten 1 tsk salt 400 g benfri kassler 1 burk ananasskivor, ca. 250 g 2 dl vispgrädde 1 krm ingefära 1 msk senap
Gör så här:
Koka riset i ugnen ( 30 min ) i en ugnsäker form, tillsammans med vatten, salt och purjolök. Blanda vispgrädde, ingefära och senap till en sås. Tag ut formen ur ugnen. Täck riset med kasslerskivor, lägg på ananas och häll därefter på såsen. Sätt in formen ytterligare 15 min i ugnen. Kommentar: En mycket god rätt, som passar både barn och vuxna. Den perfekta bjudrätten, då den även är lätt att tillaga. |
Tillbaka till receptförteckningen!
KASSLERLÅDA MED FRUKT
Portioner: 4-6
Ingredienser:
500g kassler 1 liten purjolök 1 röd paprika 1 banan 1 liten brk ananasringar 1 brk mandariner (använd spadet) 3 dl grädde (matlagnings-) 1 msk curry (el garam masala) 2 msk chilisås 1,5-2 dl riven ost
Gör så här:
Skiva kassler och lägg i botten på en ugnsform. Skär frukt och grönt i lagom bitar och lägg över. Blanda grädde, mandarinspad, curry (garam masala) och chilisås och häll det över. Strö över riven ost och grädda i 200 grader i ca 25 min.
Servera gärna med ris, sallad och ett ljust bröd till. Kommentar: Perfekt sommarmat. |
Tillbaka till receptförteckningen!
KEBAB MED YOGHURTSÅS
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
400 g köttfärs 1 gul lök 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 tsk malen spiskummin 1 dl mjölk
Sås: 2 dl matlagningsyoghurt 2 pressade vitlöksklyftor 1 tsk färsk hackad mynta eller 1/2 tsk torkad 1 krm salt
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till såsen. Skala och finhacka löken. Blanda köttfärs, lök, salt, peppar, spiskummin och mjölk. Rör till en jämn smet. Forma färsen runt ca 8 blötlagda blompinnar eller grillspett. Grilla runt om i ca 8 min. Servera kebaben med såsen, grönsakerna och bröd.
Tillbaka till receptförteckningen!
KÅLDOLMAR
Ingredienser:
1 savojkålshuvud (ca 20 fina blad) ½ dl grötris 1 dl vatten 2 dl mjölk 1 medelstor gul lök 1-2 msk smör 300 g blandfärs 2 ägg ½-1 tsk salt 1 krm vitpeppar
Till stekning 1 msk smör 2 msk ljus sirap eller strösocker 4 dl kålspad (från kokningen) 2 msk konc kalvfond 1-2 msk mörk maizenaredning
Gör så här:
1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna. 2.Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter tills de mjuknar. Spara 4 dl kålspad. Skölj hastigt av bladen i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven. 3. Sätt ugnen på 200°C. 4. Skala och finhacka löken och fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt den svalna. 5. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. 6. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsäker form eller långpanna. Ringla över sirap eller strö på socker. Stek i ugn på nedre falsen i ca 45 minuter. Häll på kålspad och kalvfond efter halva stektiden. 7. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizenaredning. Servera med syltad lök och svamp samt gärna ett fluffigt potatismos.
Glutenfri.
Gör mjölkfri: Koka grötriset med mjölkfritt alternativ, t.exl Solhavre. Använd mjölkfritt margarin eller olja. Välj mjölkfri köttbuljongtärning istället för kalvfond och ren majsstärkelse istället för Maizena mörk redning.
Gör äggfri: Ersätt äggen med 1 msk potatismjöl utrörd i ½-1 dl mjölk.
Tillbaka till receptförteckningen!
KÅLPUDDING
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
1 kålhuvud (1,5-2 kg) 2 msk matfett salt och peppar 2 msk sirap 600 g blandfärs 2 ½ dl vatten 1 tsk salt 1 krm svartpeppar
Gör så här:
Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla över sirap. Ställ åt sidan medan du blandar färsen. Blanda blandfärs med vatten, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ca 45 minuter, 175°c. Servera med potatis och lingonsylt.
Tillbaka till receptförteckningen!
KÖTTFÄRSLIMPA
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
ca 400 g blandfärs 3/4 dl havregryn 1 msk potatismjöl 2 dl mjölk 1 tsk salt 1 ägg 1 krm vit- eller svartpeppar ca 1 msk finhackad lök, gärna fräst 1 tsk oregano 8-10 medelstora potatisar 2-3 röda lökar 3-4 medelstora morötter 2 msk margarin, helst flytande 1 msk soja 1 ½ dl buljong (av tärning eller fond) hackad persilja
Gör så här:
Mät upp havregryn och potatismjöl i en bunke. Blanda med vätskan. Låt svälla i minst 10 minuter. Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg, peppar och lök. Allt ska bara vara väl blandat, arbetas färsen för mycket blir den seg. Smaksätt färsen med oregano.
Forma färsen på ett stort smort ugnssäkert fat till en knubbig limpa.
Värm ugnen till 250 grader. Skala potatis, lök och morötter i mindre bitar. Lägg potatisen, löken och morötterna runt köttfärslimpan. Blanda margarin och soga och pensla allt.
Sätt in fatet i mitten av ugnen, sänk genast temperaturen til 175 grader och stek i ca 1 timme. Ös med buljongen efter halva tiden. Strö över hackad persilja. Servera direkt från fatet.
Tillbaka till receptförteckningen!
LAMMKOTLETTER I CITRON- OCH HONUNGSÅS
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
8 par kotletter av lamm 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde 1 köttbuljongtärning 1 msk flytande honung 1 tsk rivet citronskal 1 pressad vitlöksklyfta salt och peppar
Gör så här:
Krydda kotletterna med salt och peppar. Stek dem i smör i en stekpanna, 2-3 min på varje sida. Lyft upp dem och gör ren pannan. Vispa ihop grädde, smulad buljongtärning, honung, citronskal och vitlök. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Hit kan rätten förberedas. Lägg ner kotletterna i såsen och låt dem puttra några minuter. Servera med pasta och lättkokta grönsaker.
Tillbaka till receptförteckningen!
LAMMSTEK
Portioner: 8 portioner
Ingredienser:
ca 1 ½ kg lammstek 2 msk olivolja 3-4 vitlöksklyftor 1 ½ msk rosmarin
Gör så här:
Gnid in lammsteken med olja, runt om. Strö på salt och rosmarin och gnid in med händerna både under- och ovansidan.
Skiva vitlöken. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlökskivorna.
Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.
Stek i nedre delen av ugnen i 175 grader till termometern visar 60-70 grader beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 1 ½ timme.
Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär köttet i skivor.
Tillbaka till receptförteckningen!
MARIAS KEBABGRYTA
Ingredienser:
500 g kebabkött 1 gul lök 4 hackade feferoni 1 burk krossade tomater vatten cayennepappar spiskummin paprikapulver salt
Gör så här:
Hacka löken och stek den tillsammans med feferonis i en gryta. Tillsätt kebabköttet och stek till det är genomstekt.Häll i krossade tomater och späd med vatten till lagom konsistens. Krydda. Låt koka en stund och smaka av i slutet om det behövs mer kryddor. Servera med ris.
Tillbaka till receptförteckningen!
RENSKAV PÅ MELKERS VIS
Portioner: 3 portioner
Ingredienser:
1 pkt djupfryst renskav, 240 g 1 stor gul lök 150 g färska championer 2 msk smör 8 – 10 st krossade enbär 1 – 2 tsk soja 2 msk messmör 2 dl créme fraiche salt, peppar
Gör så här:
Tina renskavet något. Skala och hacka löken. Skiva championerna. Fräs löken i smör tillsammans med de krossade enbären i en tjockbottnad gryta. Bryn svampen. Stek renskavet i stekpanna. Lägg över svamp och renskav i grytan och tillsätt soja, messmör och créme fraiche. Låt småputtra under lock i fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt pressad potatis eller ris.
Tillbaka till receptförteckningen!
SJÖMANSBIFF I LERGRYTA
Portioner: 6
Ingredienser:
500 g innanlår av nöt i tunna skivor (2 msk margarin eller smör) 3 gula lökar 10-12 potatisar, ca 1 kg 1-2 tsk salt 2 krm grovmalen svartpeppar 1 msk socker 1 flaska öl (33 cl) + 1½ dl vatten ELLER 5 dl vatten + 1 köttbuljongtärning 1 msk soja finhackad persilja
Gör så här:
1. Lägg grytan i vatten 10-15 minuter. Skär köttet i mindre bitar. Bryn dem ev i matfettet i en stekpanna. Skala lök och potatis. Skär dem i skivor. Det går bra att använda matberedare. 2. Varva potatis, lök och kött i grytan. Börja och sluta med potatisen. Salta, peppra och strö socker mellan de olika lagren. Häll på vätskan och sojan. 3. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200°C. Låt grytan stå ca 1½ timme eller tills köttet är mört och potatisen mjuk. Strö på persilja. Servera inlagda rödbetor eller ättiksgurka och isbergssallad till.
Tillbaka till receptförteckningen!
VITLÖKSOSTGRATINERAD FLÄSKFILÉ
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner tagliatelle (ev. glutenfri) 500 g fläskfilé salt, vitpeppar 2 msk smör 1 burk färskost med vitlökssmak, t ex cantadou 2 msk klippt persilja grönsallad
Gör så här:
1. Koka pastan. Skär filén i centimetertjocka skivor. Salta och peppra. Bryn dem i smöret 3 minuter på var sida tills de är vackert bruna. Sänk värmen något och stjälp över cantadouosten.
2. Låt osten smälta. När allt är varmt, strö över persilja, servera med pasta och grönsallad.
Tillbaka till receptförteckningen!
© 2010 Anne Thell |