Untitled  Förrätter
 Fiskrätter
 Fågelrätter
 Gott & blandat
 Kötträtter
 Pajer
 Pasta
 Soppor
 Efterrätter
 Julmat
 Bakning
 Skicka in recept
 Sök efter recept
 Receptregister

 Antal recept: 126
 Nya recept idag: 0
 Nya recept senaste
 månaden: 0

 Recept på kö: 0
 Aktiv på sidan nu: 5

Sök recept:

 
Dela |

AMBASHA

Portioner: 4-5 portioner

Ingredienser:
2 ägg
1 tsk salt
1 kuvert torrjäst
50 g margarin
3-4 dl vetemjöl
rivet skal från en citron

Gör så här:
Blanda ägg, margarin och citronskal. ¨
Tillsätt vetemjöl och torrjäst och rör ihop.
Låt jäsa i en bunke ca en timma.
Lägg degen i en smord form med avtagbar kant.
Man kan också ta bakplåtspapper på en plåt och lägga runda kakor av degen på det.
Gör vackra mönster ovanpå brödet med hjälp av gaffel, kniv och en liten rund pepparkaksform.
Sätt in brödet i ugnen i 200 grader i 15 minuter.
Man kan gärna servera ambasha till te men det är också gott till mat.

Kommentar: Ett gott bröd från Egypten

Tillbaka till receptförteckningen!


BRYTBRÖD MED ÄGG

Ingredienser:
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2 ägg
14-15 dl vetemjöl, knappt 1 kg

Till pensling
uppvispat ägg
vallmofrön

Gör så här:
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Rör ut jästen i en del av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, ägg och det mesta av mjölet.

2. Arbeta degen tills den släpper bunken och låt jäsa överteckt ca 30 minuter. Arbeta degen på bakbordet, dela den i 4 delar och trilla varje till 10 små runda eller ovala bullar.

3. Lägg bullarna intill varandra, men glest, på plåt med bakpapper. Börja i mittraden och lägg sedan bullarna så att de bildar en kvadrat eller en oval.

4. Låt jäsa överteckt i 30 minuter. Pensla med ägg och strö på vallmofrön. Grädda mitt i ugnen 225 grader i 15-20 minuter.

Tillbaka till receptförteckningen!


CHOKLADBOLLAR

Portioner: ca 30

Ingredienser:
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker eller annan garnering

Gör så här:
Smält smöret och låt puttra en kort stund.

Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.

Forma bollar. Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering. Servera till kaffet.

FÖR ALLA? Vid laktosintolerans: Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin. Vid glutenintolerans: Byt ut havregrynen mot samma mängd glutenfri müsli. Passar dig som inte tål ägg.

Tillbaka till receptförteckningen!


CHOKLADBOLLAR

Portioner: 1 porton (ca 15-20 små bollar)

Ingredienser:
100 g margarin eller smör
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2-4 msk kakao
2½ dl havregryn
3 msk kallt kaffe
För garnering används kokos eller pärlsocker

Gör så här:
1. Blanda matfettet med sockret och vanillinsockret pösigt.
2. Häll i kakaon och eventuellt kaffe.
3. Tillsätt havregrynen och rör om tills allt är väl blandat.
4. Forma smeten till små runda bollar.
5. Rulla dem sedan i kokos eller pärlsocker.
6. Ställ in chokladbollerna i kylen i ca 1 timma.
7. Förvara dem i kylskåpet.

Kommentar: Ett välkänt bakverk.

Tillbaka till receptförteckningen!


COCOSDRÖMMAR

Ingredienser:
130 g margarin
130 g cocosfett
2 ½ dl socker
3 ½ - 4 dl cocosflingor
3 - 3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk hjorthornssalt

Gör så här:
Smält kokosfettet i en kastrull och låt det svalna. Rör cocosfett och socker pösigt och tillsätt sedan cocosflingorna. Häll hjorthornssaltet i mjölet och blanda ner det i smeten.

Rulla degen till små bollar som placeras på en smord plåt. Grädda i ugnen i ca 20 minuter i 150 grader.

Tillbaka till receptförteckningen!


DANSKT RÅGBRÖD

Portioner: 3 limpor

Ingredienser:
50 g jäst
1 liter fingervarmt vatten (37 grader)
3 dl vetekross
1 dl Fibrex
1 msk salt
½ dl mörk brödsirap
7 dl vetemjöl special
16-18 dl grovt rågmjöl
matfett till form och pensling

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av det fingervarma vattnet. Häll i resten av vattnet, vetekross, Fibrex-flingor, salt och brödsirap. Arbeta in vetemjölet och sist rågmjölet lite i taget tills degen blir smidig och släpper bunken. Låt jäsa i ca 1-1½ timme.

2. Knåda igenom degen ordentligt på bakbordet så alla gasblåsor försvinner. Dela den i 3 delar och kavla ut till avlånga bitar som rullas till 3 bröd. Lägg i smorda bakformar, ca 1½ liter, med skarven nedåt. Låt jäsa på nytt under bakduk i ca 2 timmar.

3. Sätt ugnen på 175 grader så den är varm tills bröden är färdigjästa. Pensla bröden med smält matfett. Grädda dem på nedersta falsen i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Låt svalna i bakduk. Låt gärna bröden mogna något dygn före förtäring.

Tillbaka till receptförteckningen!


DRÖMTÅRTA

Portioner: 20 skivor

Ingredienser:
Botten
3 st ägg
1,5 dl strösocker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 st äggulor

Gör så här:
1. Botten: Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och vänd ner det i äggvispet.
2. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Strö ut 1 msk socker på ett nytt bakplåtspapper och stjälp upp den nygräddade kakan. Låt svalna något och dra bort pappret som botten gräddats på. Låt den kallna.
3. Fyllning: Vispa samman smör, florsocker och vaniljsocker, gärna med elvisp. Tillsätt en äggula i taget under vispning.
Bred fyllningen på den kalla botten och rulla ihop tårtan på längden med hjälp av pappret som den ligger på. Lägg tårtan i kylen tills den ska serveras.
4. Ska tårtan frysas kan den ligga kvar i bakplåtspappret och därefter i en plastpåse. Ta upp den en timme före serveringen och skär den halvfrusen i skivor.

Tillbaka till receptförteckningen!


FRANSKA PEPPARKAKOR

Ugnsvärme: 175 grader

Portioner: 75 kakor

Ingredienser:
2 dl sötmandel
200 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 tsk kanel
1½ tsk mejlikor
2 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk malda pomeransskal
ca 6 dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
mandelflis till garnering

Gör så här:
1. Skålla, skala och hacka mandeln. Rör matfett och socker pösigt och tillsätt sen sirap och kryddor. Blanda 5 dl av mjölet med mandel och bikarbonat och arbeta in det i degen.

2. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig på lätt mjölat underlag. Använd så mycket som behövs av resten av mjölet. Forma två rullar ca 4 cm i diameter. Platta till rullarna lätt och linda in dem i platsfilm. Lägg dem i kylen till nästa dag.

3. Skär rullarna till kakor med riktigt vass kniv. Lägg dem på plåt med bakpapper och tryck fast mandelflis som garnering. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter.

Tillbaka till receptförteckningen!


GAMMALDAGS RÅN

Portioner: ca 20 stycken

Ingredienser:
1 rånjärn
ca 100 g smält smör
1½ dl socker
3 dl vetemjöl
1½ dl vatten

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det kallna. Rör sedan ner socker, vetemjöl och vatten.

2. Värm rånjärnet, lägg i knappt 1 msk smet och grädda på medelvarm platta. Grädda i 30-60 sekunder på varje sida. Lossa rånet från järnet och rulla snabbt ihop det.

Tillbaka till receptförteckningen!


HONUNGSLIMPOR

Portioner: 1 limpa

Ingredienser:
Ca 2 ½ dl grovt rågmjöl
Ca 2 ½ dl rågsikt
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
½ msk stött anis och fänkål
½ dl russin
3 dl filmjölk
1 dl honung

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna och ev russin i en skål. Tillsätt mjölken och honungen och arbeta degen slät och jämn. Lägg den i en smord, avlång brödform (1,5 liter ). Släta till degen på ytan och grädda i 175 ugnsvärme ca 50 min. God med smör på till te.

Kommentar: En god limpa med honung i stället för sirap

Tillbaka till receptförteckningen!


HUSETS BANANKAKA

Ingredienser:
150 g smör, mjukt
3½ dl socker
2 ägg
2 medelstora bananer, mosade
4½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1¼ dl finhackade hasselnötter
1¼ dl filmjölk

Glasyr
1 äggvita
florsocker

Gör så här:
1. Smöra och bröa en kakform på 1 ¾ - 2 liter. Rör smör och socker pösigt med elvispens degkrokar. Tillsätt äggen ett i sänder och rör väl mellan varje. Rör sen ner bananmoset. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem varvat med filmjölken.

2. Slå smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Låt den stå i formen en kort stund innan den vänds upp.

3. Rör ut äggvitan till glasyren med så mycket florsocker att det blir en tjockflytande smet. Ringla den över kakan och låt glasyren stelna.

Tillbaka till receptförteckningen!


JULGUBBAR

Ingredienser:
200 g margarin
2½ dl socker
1 dl sirap
2 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
2 tsk malda pomeransskal
1 ägg
2 tsk bikarbonat
ca 7-8 dl vetemjöl

Kristyr
1 äggvita
ca 4 dl florsocker
ättiksprit, några droppar
hushållsfärg

Gör så här:
1. Lägg margarin, socker, sirap och kryddor i en kastrull och värm tills fettet smält. Rör till en jämn smet och låt den kallna. Arbeta in ägget och bikarbonaten blandad med lite av mjölet. Arbeta sist in mjöl till en smidig deg, men spar 1 dl till utbakningen. Täck bunken och ställ degen i kylen till nästa dag.

2. Ta en bit i sänder av degen och låt resten stå i kylen. Kavla ut den på lätt mjölat underlag och ta ut kakor med mått eller skär ut gubbar på fri hand. Lägg kakorna på plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 6-8 minuter eller tills de har fin färg. Låt dem kallna på plåten.

3. Rör ut äggvitan till kristyren med ca 4 dl florsocker och några droppar ättiksprit till en ganska tjock smet. Dela upp kristyren i olika skålar och färga med hushållsfärg. Enklast målar man med tandpetare!

Tillbaka till receptförteckningen!


KNAPRIGA BRÄNDA MANDLAR

Ingredienser:
100 g sötmandel
3½ dl socker
¼ dl glykos
1 dl vatten
4-5 droppar röd karamellfärg
eventuellt lite kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Sprid ut de oskalade mandlarna i en långpanna och rosta dem 4-5 minuter. De får inte bli brända.

2. Häll socker, glykos och vatten i en tjockbottnad gryta. Värm sakta tills sockret löst sig och är helt genomskinligt och låt det småkoka ytterligare 2-3 minuter. Rör ner de rostade mandlarna och låt blandningen småkoka under sakta omrörning.

3. Droppa ner karamellfärgen. Om blandningen känns för torr kan du tillsätta ett par matskedar vatten. Massan ska vara trögflytande men inte tjock. Se till att hålla kanterna på kastrullen rena från sockeravlagringar under kokningen.

4. Använd helst en termometer och koka massan under omrörning tills den nått 115 grader, cirka 15 minuter. Eller gör kulprovet.

5. Häll upp massan på en bakpappersklädd plåt. Tvinga tillbaka massan mot mandlarna genom att vika och hålla emot med papperets kanter. Massan svalnar snart och blir segare. Sära då mandlarna från varandra med hjälp av 2 gafflar. Låt svalna helt. Dofta gärna lite kanel över de färdiga mandlarna.

Kulprovet
Har du inte en termometer kan du genom kulprovet se om sockermassan är klar. Droppe lite av massan i en kopp med kallt vatten. Kan du rulla den svalnade droppen till en kula är massan färdigkokt.

Tillbaka till receptförteckningen!


KOKOSTOPPAR

Portioner: 15-30 st

Ingredienser:
50 g smör
2 medelstora ägg
1 dl strösocker
200 g kokosflingor
rivet skal av 1 lime eller 1/2 citron

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt kokosflingor, limeskal och smör och rör ihop till en smet. Låt stå i 10 min. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar. Tips! Låt kakorna kallna. Doppa sedan den övre eller nedre delen av kakan i smält choklad. Ställ dem att stelna på bakplåtspapper.

Tillbaka till receptförteckningen!


LINGONPEPPARKAKOR

Portioner: 4 st

Ingredienser:
2 paket mix för pepparkaka
150 g smör eller margarin
4 ägg
1 dl lingonsylt

Garnering
ca 2 dl lingonsylt

Gör så här:
Smält smör eller margarin. Pensla och bröa formarna. Blanda mixen enligt anvisning på förpackningen och rör sist ner lingonsylten. Fördela kaksmeten i formarna och grädda i 175 grader i ca 35 minuter. Kakorna kan bakas dagen före serveringen. Vänd kakorna och bred på ett tunt lager lingonsylt.

Tillbaka till receptförteckningen!


MANDELKRANSAR

Portioner: 35 stycken

Ingredienser:
150 g mandelmassa
125 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
1 äggula

Gör så här:
1. Riv mandelmassan. Tillsätt matfett och rör blandningen slät. Tillsätt vetemjöl och äggula och arbeta snabbt samman till en deg. Täck degen och lägg den kallt att vila i ca 1 timme.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram den kalla degen och knåda den lätt. Fyll den därefter i en kaksprits och spritsa ut långa strängar som skärs upp u mindre bitar. Forma dessa till kransar och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda kransarna i 7-8 minuter.

Tillbaka till receptförteckningen!


SAFTIGA HAVREBRÖD

Portioner: 2 limpor

Ingredienser:
2½ dl vatten
2½ dl standardmjölk
4 dl havregryn
50 g jäst
50 g mjukt smör eller margarin
½ msk salt
2 msk ljus brödsirap
18-20 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Koka upp vatten och mjölk. Häll det över havregrynen, ror om och låt svalna till 37 grader.

2. Smula ner jästen och rör ut den i havreblaningen. Tillsätt smör, salt sirap och drygt hälften av vetemjölet. Arbeta degen och tillsätt mer mjöl i omgångar. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

3. Arbeta degen på bakbordet och forma till 2 avlånga bröd. Lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med vatten och strö på lite krossade havregryn. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna på galler.

Tillbaka till receptförteckningen!


SAFTIGA LUSSEKATTER

Portioner: 50 småbullar

Ingredienser:
150 g smör
1½ dl vit sirap
50 g jäst
5 dl mjölk
250 g kesella
1 ägg
2 kuvert saffran
½ tsk salt
ca 23 dl vetemjöl
Garnering
russin

Pensling
1 ägg

Gör så här:
1. Rör smöret och sirapen vitt och poröst. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken och kesellan fingervarn och häll över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.

2. Tillsätt ett par matskedar av smörblandningen, ägget och saffranet som stötts till pulver tillsammans med saltet.

3. Blanda ner 15 dl av mjölet och arbeta snabbt samman till en lös men slät deg. Täck degen med en bakduk och låt vila i cirka 30 minuter.

4. Tillsätt resten av smörblandingen i degen och därefter det sparade mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär upp den i mindre bitar beroende på hur stora bullar du vill ha.

5. Forma degbitarna till bullar och lägg dem att jäsa på bakpappersklädd plåt 25-30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Tryck försiktigt ner russin i de färdigjästa bullarna och pensla med det lätt uppvispade ägget. Grädda bullarna i mitten av ugnen 7-8 minuter.

Tillbaka till receptförteckningen!


VÖRTBRÖD

Portioner: 1 limpa

Ingredienser:
50 g margarin
1 flaska lättöl (33 cl)
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk sirap
2 msk malda pomeransskal
½ tsk kryddnejlikor
1 msk ingefära
4 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smält margarin, tillsätt ölet och låt det bli ljummet. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt salt, sirap, kryddor och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakning.

2. Jäs i ca 45 minuter. Baka sedan ut limpan och lägg den på en plåt. Jäs ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader i ca 40 minuter.

3. Rör ut äggvitan till kristyren med ca 4 dl florsocker och några droppar ättiksprit till en ganska tjock smet. Dela upp kristyren i olika skålar och färga med hushållsfärg. Enklast målar man med tandpetare!

Tillbaka till receptförteckningen!


© 2010 Anne Thell

Tipsa gärna din kompis om denna sida!
  Ditt namn  E-mailadress  Din väns namn  E-mailadress