ANANASPAJ
Ugnsvärme: 225 grader
Ingredienser:
Pajdegen: 150 g margarin 1 dl socker 1 tsk bakpulver 3 dl mjöl
Fyllning: 1 burk krossad ananas (ca. 425 g) 2 dl creme fraiche 1 ägg 3/4 dl socker 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda ingredienserna i pajdegen och tryck ut degen i en eldfast form.
Låt ananasen rinna av väl. Blanda creme fraiche, ägget, sockret och vaniljsockret. Rör ned ananasen och bred ut massan över pajdegsskalet.
Grädda pajen ca 30-40 minuter. Servera pajen ljummen med en klick hårdvispad grädde. Kommentar: En oemotståndlig paj! |
Tillbaka till receptförteckningen!
BROCCOLIPAJ
Portioner: 4-6 portioner
Ingredienser:
150 g rökt skinka, bog eller kassler 400 g broccoli 4 st ägg 2 ½ dl matlagningsgrädde 1 dl mjölk 2 dl riven ost ½ tsk salt 2 krm svartpeppar
Smuldeg: 2 dl vetemjöl 50 g smör/margarin 1 msk vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär det rökta köttet i tärningar. Dela broccolin i bitar. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och lägg dem sedan i en smord pajform, gärna av ugnssäkert porslin. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peppar. Strö det rökta köttet över broccolin och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Strö degen över pajen och grädda ytterligare ca 20 minuter. Servera gärna med en sallad.
Tillbaka till receptförteckningen!
KEBABPAJ
Portioner: 4
Ingredienser:
Pajdeg: 150 g margarin 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten
Tacofärs: 500 g blandfärs 1 påse taco kryddmix 1 dl vatten
Täck med: 2 gula lökar - finhackade 1 skivade tomater 2 gröna paprikor i små tärningar
Sås 4 dl creme fraiche 8 msk majonäs 2 krm peppar eller efter smak 2 dl riven ost 1,5 msk smält margarin - flytande går också bra.
Gör så här:
Blanda snabbt samman ingredienserna till pajdegen och låt vila en stund. Förgrädda i 225 - 250 grader 10 - 15 minuter.
Fräs färsen och tillsätt kryddor och vatten. Låt vattnet koka in.
Lägg färsen i det förgräddade pajskalet och lägg på täcket.
Blanda samman ingredienserna till såsen och bred över grönsakerna. Gratinera i ugnen 200 - 225 grader till pajen fått fin färg och är genovarm.
Servera med grönsallad och en kall öl.
Vill man göra pajen i långpanna gör man dubbel sats.
Tillbaka till receptförteckningen!
KIWI- & PERSIKOPAJ
Portioner: 8 portioner
Ingredienser:
1 dl malen sötmandel 3 dl vetemjöl ¾ dl socker 125 g rumstempererat smör eller marginarin 1 ägg
Kräm: 1 påse snabbvaniljkräm 1-1½ dl vispgrädde
Garnering: 2-3 kiwifrukter 1 persika
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Mal mandeln. Blanda mandel, mjöl och socker i en bunke. Skiva ner matfettet i mindre bitar. Finfördela matfettet i mjöl- och mandelblandningen till en grusig konsistens. Häll i ägget och rör ihop smeten till en sammanhållande massa. Ställ degen kallt minst 1 timma.
2. Tryck ut degen, den behöver inte kavlas, i en pajform med löstagbar botten. Nagga degen med en gaffel runt kanten och grädda ca 15 minuter.
3. Vispa ihop vaniljkrämen och ställ den kallt. Vispa grädden och blanda sedan ner den i vaniljkrämen.
4. Lossa och lägg upp pajskalet på serveringsfat. Fyll det med krämen. Skala och skär kiwifrukterna och persikan i skivor. Lägg frukterna ovanpå krämen och ställ pajen kallt till serveringen.
Tillbaka till receptförteckningen!
KYCKLINGPAJ
Portioner: Ca: 6(brukar ta slut fort)
Ingredienser:
Botten: 4 dl mjöl 2 tsk bakpulver 50 g smör eller margarin 1 1/2 dl mjölk
Fyllningen: 3-4 st kycklingfileér 1 gul lök 2 st vitlöksklyftor 1/2 chili(helst röd) 1/2 röd paprika svamp efter tycke och smak salt och svartpeppar ev. någon annan favoritkrydda 5 dl lätt creme fraiche 4 msk majonnäs riven lagrad ost 3-4 dl
Gör så här:
Pajbottnen arbetas ihop till en smidig deg, vila 1 timma och trycks sedan ut i formen och läggs kallt minst 10 min innan den fylls och gräddas.
Fyllningen steks färdigt och svalnar något innan den blandas med creme fraiche och majonnäs.
Fyll pajskalet och toppa med riven ost, lite lagrad. Kommentar: Underbart gott!!! |
Tillbaka till receptförteckningen!
KYCKLINGPAJ MED SPARRIS
Ingredienser:
3-4 frysta smördegsplattor ½ grillad kyckling 1 liten burk sparris 1 uppvispat ägg
Citronsås: 1 ½ msk margarin 3 msk vetemjöl 2 dl fiskbuljong 2 dl grädde saften av 1 citron Salt, peppar 2 st äggulor 1 msk riven ost 3 msk finklippt gräslök
Gör så här:
Kavla ut smördegen och klä en pajform med den.Nagga botten med en gaffel.Pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda i 225 i 15 min. Skär kycklingköttet i fina strimlor. Öppna sparrisburken och håll av spadet. Gör i ordning såsen. Fräs margarinen och mjöl i en kastrull. Späd med buljongen och grädden under vispning och låt såsen koka ihop 4-5 minuter. Smäksätt med citronsaften, salt och peppar. Sänk värmen och vispa ner gulorna under kraftig vispning. Såsen får då bara sjuda. Rör ner grläslöken. Fyll pajskalet med kycklingköttet, sparris och citronsåsen. Strö över med riven ost och gratinera i 225 grader i ca 20 minuter på nersatt falls tills ytan får en aning färg. Kommentar: Istället för att använda smördegsplattor kan du göra en egen pajdeg. Det blir som regel godare. Sist men inte minst, denna paj är otroligt god! |
Tillbaka till receptförteckningen!
PAJ MED KRABBA OCH ÄDELOST
Portioner: 4-6 portioner
Ingredienser:
Pajdeg: 40 g smör 1 dl Kesella lätt 2 - 2 1/2 dl grahamsmjöl
Fyllning: 2 små päron 1 burk krabba, ca 200 g 1 knippe dill 1 1/2 dl Kesella lätt 1 1/2 dl Kelda mellangrädde 2 ägg 50 g Kvibille riven ädel
Gör så här:
Pajdeg: Smält smöret och låt svalna något. Blanda Kesella, smör och mjöl. Låt degen vila i kylen ca 15 min. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla degen tunt och klä en pajform (ca 23 cm i diameter.) Förgrädda ca 10 min. Sänk värmen till 175 grader. Fyllning: Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tärningen. Låt krabban rinna av. Hacka dillen. Mixa samman Kesella, grädde, ägg och ost. Fördela päron, krabba och dill över botten på pajskalet. Häll över ost- blandningen. Grädda i ugn ca 40 min. Servera med sallad.
Tillbaka till receptförteckningen!
PAJDEG MED OLJA
Portioner: 4-5 portioner
Ingredienser:
Tid: 25 min varav 15 i ugnen. 1½ dl grahamsmjöl ( eller fullkorn dinkelmjöl) 1½ dl vetemjöl ( eller siktat dinkelmjöl ) t½ tsk salt 3/4 dl olivolja ½ dl vatten
Gör så här:
Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Rör ihop med olivolja. Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir som en deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när man trycker ut den. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Görgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Kommentar: En pajdeg som blir mycket god trots att den är betydligt hälsosammare än klassisk pajdeg med bara vetemjöl och margarin. Ett recept för dig som tänker på GI eller bara vill äta sundare. Det här är ett nyttigt recept på pajdeg som innehåller både fibrer och nyttigt fett i form av olivolja. |
Tillbaka till receptförteckningen!
PAJDEG/GRUNDRECEPT
Ingredienser:
3-3½ dl vetemjöl 150 g margarin 3 msk kallt vatten
Gör så här:
Mät upp 3 dl mjöl. Lägg ner kyslskåpskallt margarin skuret i bitar och finfördela det med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl. Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Tillbaka till receptförteckningen!
SHEPHERD´S PIE
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
500 g nöt- eller lammfärs 1 gul lök 1 purjolök 1 knippa persilja 2 kryddmått timjan 2 tsk worcestershiresås 2 msk margarin 1,5 dl buljong salt och peppar efter eget behov 10 potatisar 1 dl kaffegrädde 1 ägg riven ost efter egetbehov
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken. SKÄR BORT DET GRÖNA PÅ PURJOLÖKEN. Klyv det vita på längden och skär fint tvärs över. Lägg i durkslag och spola rent under kranen.
2. Låt 2 msk margarin smälta i en kastrull. Lägg i lök och purjolök och fräs några minuter.
3. Tillsätt färsen. Låt den bli brynt under omrörning. Häll på buljongen och krydda med persilja, timjan, worcestershiresås, ½ tsk salt och tag några rejäla tag med pepparkvarnen. Låt stå och småputtra i 20 minuter. Kolla att det inte kokar torrt. Späd i så fall med vatten eller mer buljong.
4. Under tiden kokar Du potatisen och sätter ugnen på 225 gr.
5. Mosa potatisen. Vispa ägget lätt och blanda i det tillsammans med grädden. Smaksätt med salt och peppar.
6. Smörj en djup ugnsfast form. Lägg köttfärsröran i botten och täck med potatisen. Strö över riven ost och sätt rätten högt i ugnen i 10 minuter eller tills den fått en fin färg.
Tillbaka till receptförteckningen!
SHEPHERD´S PIE
Portioner: 2 portioner
Ingredienser:
2 portioner köttfärssås 4 medelstora potatisar ½ liten purjolök salt, peppar smör eller margarin ½ dl riven ost
Gör så här:
1. Skala och skär potatisarna i små bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Skölj och skär purjon i tunna skivor. Koka dem nätt och jämnt mjuka. Låt dem rinna av.
2. Mosa potatisen och smaksätt med salt, peppar och lite matfett. Blanda i purjon.
3. Lägg köttfärssåsen i en liten ugnssäker form. Bred moset över. Strö över osten. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Servera med en sallad. Kommentar: Detta är en maträtt jag stötte på i London. Jag tycker den är god och kan rekommendera den för dig! |
Tillbaka till receptförteckningen!
TONFISKPAJ
Ingredienser:
1 sats pajdeg
Fyllning 2 burkar tonfisk 1 dl hackad dill+gräslök 1 liten gul lök 3 dl riven ost 3 ägg 2 dl creme fraiche ½ tsk salt
Gör så här:
1. Gör pajdegen och låt den vila
2. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga den i bottnen. Förgrädda skalet i ca 10 minuter
3. Låt tonfisken rinna av och fördela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka eller klipp dill och gräslök
4. Lägg tonfisken i botten på det förgräddade pajskalet. Strö över lök, dill och gräslök. Fördela osten över.
5. Vispa samman ägg, creme fraiche och salt. Häll det över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stannat och fått fin färg. Garnera eventuellt med lökringar och oliver. Sallad smakar gott till. Kommentar: Ett måste för alla tonfiskälskare! |
Tillbaka till receptförteckningen!
VÄSTKUSTPAJ
Ingredienser:
1 sats pajdeg
Fyllning 500 g räkor 1 liten burk musslor i vatten 1 förp. krabbmix, ca 120 g 3 dl fiskbuljong/musselspad 4 msk vetemjöl 2 dl grädde 2 msk margarin pressad citronsaft klippt dill 1 äggula salt, peppar
Garnering sparris, citronskivor räkor dillvippor
Gör så här:
1. Gör pajdegen enligt grundreceptet. Tryck ut den i sin form och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills pajskalet har fått fin färg och är torrt.
2. Skala räkorna. Tag undan några till garneringen. Tina krabbmixen och skär den i mindre bitar. Låt musslorna rinna av men spara spadet.
3. Vispa ut mjölet med lite av fiskbuljongen i en kastrull. Tillsätt resten av fiskbuljongen, musselspadet, grädde och margarin. Låt stuvningen koka upp och koka på svag värme under omrörning ca 3-5 minuter.
4. Tag stuvningen ifrån värmen och rör ner äggulan. Smaka av med pressad citronsaft, klippt dill, salt och peppar.
5. Rör ner räkor, krabbmix och musslor. Låt allt bli genomvarmt men det får inte koka nu.
6. Häll stuvningen i det varma pajskalet och garnera med sparris, citronskivor, räkor och dillvippor. Bjud en fräsch sallad till och eventuellt något gott bröd. Kommentar: Gillar du skaldjur så är denna paj den rätta för dig. |
Tillbaka till receptförteckningen!
© 2010 Anne Thell |