BLINIER
Ingredienser:
1 ¼ dl bovetemjöl 1 dl vetemjöl 2 dl ljummen mjölk 10 g jäst 1 ägg 2-3 msk gräddfil
Tillbehör: 12 msk stenbitsrom, löjrom, rysk kaviar eller hackad rimmad eller rökt lax, gräddfil.
Gör så här:
Rör ut jästen i lite av mjölken, tillsätt gulan från ägget, mjölet och resten av mjölken. Salta och rör ned gräddfilen. Täck över smeten och låt den jäsa 1 timme. Vispa äggvitan till hårt skum och blanda in i smeten. Grädda små pannkakor eller plättar vackert guldbruna på båda sidor. Servera en eller flera blinier per person. Lägg upp dem direkt på varma tallrikar och lägg en klick gräddfil samt kaviar, rom eller lax på varje. Kommentar: Denna goda förrätt serveras lämpligen före Borsjtj (Rödbetssoppa). |
Tillbaka till receptförteckningen!
GREKISK BONDSALLAD
Ingredienser:
Isbergssallad Gurka Tomater Lök Svarta oliver Fetaost
Dressing Vinäger Matolja
Gör så här:
Blanda ingredienserna i en salladsskål och servera. Kommentar: En mycket god förrättssallad. |
Tillbaka till receptförteckningen!
PLÄTTAR MED SVAMPSTUVNING
Portioner: 2
Ingredienser:
Plättsmet! 1 ägg mjöl och mjölk på måfå
Stuvningen en liten burk svamp 2 msk margarin/smör lite mjöl och lite mjölk
Gör så här:
Stek plättarna och lägg på svamstuvningen precis innan servering.
Kommentar: Mmm jättegott! |
Tillbaka till receptförteckningen!
RÄKCOCKTAIL
Ingredienser:
250g färska skalade räkor eller djupfrysta,tinade. 100g majonäs eller 2dl creme fraiche 1/2dl vispgrädde 1msk tomatpuré 1tsk worcestershiresås salt och (cayenne) peppar 1/2 sallatshuvud 1 citron
Gör så här:
1. Rör ut majonäsen med grädden. 2. Tillsätt tomatpuré och worcestershiresås. Krydda såsen med salt och peppar. Var försiktig om cayenne används. Dess pikanta smak är också stark. 3. Skölj sallatsbladen och klappa dem torra i hushållspapper. Strimla dem fint. 4. Vänd in räkorna i majonäsblandningen. Spara några räkor till garnering. 5. Fördela sallatsstrimmlorna. 6. Garnera med räkor och en apelsinskiva (eller en citronskiva).
Tillbaka till receptförteckningen!
© 2010 Anne Thell |