HEMLAGAD JULKORV
Portioner: 5 korvar
Ingredienser:
1 kg fläskfärs ½ dl potatismjöl 1½ msk salt 1 tsk malen vitpeppar ½ tsk malen ingefära 1 msk grovstött kryddpeppar 1 krm malen kryddnejlika 1½ tsk malen koriander 7½ dl iskallt vatten 1 paket korvfjälster (5 m)
Kokning lite salt lagerblad kryddpepparkorn 1 skivad lök
Gör så här:
1. Skölj fjälstren och låt dem ligga i kallt vatten i ca 1 timma. Mät upp vattnet till korvsmeten och ställ in det i frysen en stund.
2. Blanda färsen med potatismjöl, salt och kryddor. Späd med vattnet lite i taget. Arbeta färsen väl, för hand eller i köksmaskin.
3. Trä upp fjälstren på korvhorn till köttkvarnen. Stoppa smeten löst i fjälstren. Smeten sväller vid kokningen. Knyt om korvarna till lagom långa längder. Om det har bildats luftbubblor i korven kan du picka små hål med en nål, annars kan korven spricka.
4. Korven kan frysas in eller sjudas direkt. Sjud då korvarna ca 20 minuter på svag värme utan lock i en kastrull med vatten, salt, lagerblad, kryddpepparkorn och skivad lök.
Tillbaka till receptförteckningen!
JANSSON PÅ NYTT SÄTT...
Portioner: 8 portioner
Ingredienser:
ca 1 kg potatis skuren i ½ cm tjocka stavar 2 stora gula lökar i ringar 1 msk smör 125 g ansjovisfiléer 2 grovrivna morötter 15 färska brysselkål, strimlade 2-3 dl vispgrädde ströbröd
Gör så här:
1. Mjukstek löken i smöret. Späd med en gnutta vatten om det ser torrt ut. Varva potatis, lök, ansjovis och grönsaker i en ugnssäker form. Fyll på med potatis så att formen fylls.
2. Häll på ansjovisspadet från burken och hälften av grädden. Strö sist på ströbrödet.
3. Grädda på nedersta falsen i 175 grader i ca 1 timma. Häll över resten av grädden när halva tiden gått.
Tillbaka till receptförteckningen!
RIS À LA MALTA-TOPPAR
Portioner: 6 portioner
Ingredienser:
4 portioner risgrynsgröt 2 dl vispgrädde 1 dl florsocker ½ dl koncentrerad apelsinjuice 2 paket frysta hallon 1 glas vinbärsgelé några blad citronmeliss eller mynta
Gör så här:
1. Vispa grädden och vänd ner den i den kalla gröten tillsammans med florsocker och apelsinjuice.
2. Packa massan i kaffekoppar eller i portionsformar och ställ dem i frysen 1 timme. Lossa sedan riset ur formarna med vass kniv och garnera med några hallon.
3. Smält vinbärsgelén på svag värme och skeda den över hallnonen. Passera resterande hallon och ringla dem som sås runt topparna. Garnera med citronmelissblad eller mynta.
Tillbaka till receptförteckningen!
© 2010 Anne Thell |