CHAMPINJONFISK MED SVARTKAVIAR
Ugnsvärme: 175 grader Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
700 g fiskfilé, färsk eller fryst 2 msk citronsaft salt ½ dl hackad purjolök 1 burk champinjoncreme à 180 g 2 dl vispgrädde 1 msk vetemjöl 1 burk svart kaviar ( det går också bra med röd )
Gör så här:
Salta fiskfiléerna och droppa över med citronsaft. Bred champinjoncremen på filéerna och strö över lite hackad purjo. Vik filéerna dubbla och lägg dem tätt i en smord gratängform. Vispa grädden, blanda i mjöl och en nypa salt. Täck fisken med grädden och ställ in formen i 175 grader varm ugn, i cirka 30 min. Garnera sedan med kaviar. Servera med ris eller pressad potatis. Kommentar: Kommentar från min sambo, som egentligen inte är så förtjust i fisk: En av få fiskrätter, som är mycket goda. |
Tillbaka till receptförteckningen!
CITRONKRYDDAD LAX MED POMMES DUCHESSE
Ugnsvärme: 250 grader Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
Pommes duchesse 8-10 potatisar av mjölig sort 1-1½ dl gräddmjölk 2 äggulor 2-3 msk smör salt, vitpeppar
Lax ca 4 laxkotletter olja till pensling citronpeppar smör till stekning
Sås 100 g smör 3 äggulor 2-3 msk citronsaft salt, peppar ½-1 dl fiskbuljong, tärning eller fond (ev. glutenfri)"
Tillbehör citronklyftor basilikakvistar ev skivad squash
Gör så här:
1. Gör pommes duchesse: Koka potatisen, häll av vattnet när den är färdigkokt och stöt den genom en potatispress för att förhindra klumpar.
2. Vispa samman ca 1 dl gräddmjölk med äggulor, och blanda det under omrörning med den pressade potatisen, använd gärna elvisp. Tillsätt smör i klickar och smaka av med salt och peppar. Späd mera om det känns för fast.
3. Spritsa genast toppar på plåt eller ugnsfast fat. Strax före serveringen gratinerar du potatistopparna i 250 graders värme i 5-8 minuter eller tills de har fått vacker färg.
4. Torka av laxskivorna och pensla dem med olja. Strö över citronpeppar och låt dem bli rumstempererade. Stek dem ca 4 minuter på varje sida i en grillpanna. Salta och peppra squashskivorna och stek dem mjuka på hög värme.
5. Gör såsen: Hyvla smöret i tunna skivor och lägg tillsammans med äggulor och citronsaft i en kastrull. Låt stå en stund. Strax före serveringen sätter du kastrullen i vattenbad och låter såsen sjuda under kraftig vispning tills den tjocknar. Smaksätt med kryddor och späd med buljong till önskad konsistens. Servera genast med alla tillbehör.
Tillbaka till receptförteckningen!
FISK I UGN
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
400 g torsk 3 tomater (riktigt röda) 1 liten burk creme fraiche 2 dl riven ost (Grevé) 1 tsk salt
Gör så här:
Skär fisken i skivor. Lägg dem bredvid varandra i en smord ugnsform. Lägg tomatskivor på. Blanda creme fraiche, ost ,salt och bred över. Grädda 30 min i 200 grader. Servera med kokt potatis. Kommentar: Enkelt men jättegott |
Tillbaka till receptförteckningen!
FISKGRATÄNG PÅ SPENATBÄDD
Ugnsvärme: 225 grader Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk smör 250 g bladspenat 600 g torskfilé 2 msk tomatketchup 2 dl matlagningsgrädde 2 msk citronsaft citronpeppar salt, peppar 2 tomater riven ost citron dill
Gör så här:
1. Smörj en ugnssäker form. Skär spenaten i bitar och lägg dem i formen. Lägg på torskfiléerna. 2. Blanda ketchup, grädde, citronsaft och kryddor. Häll det över fisken. Lägg på tomatskivor och strö över lite ost. Sätt in i ugnen 225 grader i 20-30 minuter. Garnera med citron och dill. Kommentar: En mycket god och lättlagad maträtt. |
Tillbaka till receptförteckningen!
FRANSK FISKGRATÄNG
Ugnsvärme: 225 grader
Ingredienser:
ca 300 g färsk eller djupfryst fiskfilé från t ex kolja, torsk eller spätta. 1 tsk salt 2 msk pressad citron
Ingredienser "till täcket": 1 gul lök 1 dl skivade färska champinjoner 50 g margarin eller smör 2 dl smulat färskt vitt bröd 1 dl hackad persilja ½ tsk torkad dragon malen svartpeppar 1 dl riven ost
Tillbehör: Kokt, gärna pressad potatis, tomatsallad.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Använder du djupfryst fisk, låt den tina så att den går att skära i skivor. De färska filéerna skäres i 2-3 bitar. 2. Smörj en ugnssäker form. Lägg i fisken, strö på salt och droppa över citronsaft. Täck formen med folie och koka fisken i ugnen i 12-15 minuter. 3. Skala och hacka löken. Skiva champinjornerna. Smält margarinet. Fräs löken och champinjoner på svag värme i margarinet några minuter. 4. Tillsätt det smulade brödet, hackad persilja, dragon och malen svartpeppar. Skeda blandningen över fisken. Strö på riven ost. Så här långt kan du förbereda. 5. Gratinera fisken i 225 grader varm ugn ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg och gratängen är genomvarm. Kommentar: En god fiskrätt utan gratängssås. Istället för sås ligger fisken under ett täcke av vitt bröd, lök, champinjoner och persilja. En lättlagad gratäng som dessutom är mycket god. |
Tillbaka till receptförteckningen!
LAX PÅ SALTBÄDD
Portioner: 4-6 portioner
Ingredienser:
1 Lax eller regnbågsfilé ca 1,5 kg Grovt salt Smält smör Citronpeppar Dill
Gör så här:
Tag bort revbenen & plocka dom andra benen med en spetstång. Strö ut grovsalt i långpannan ca 0,5 cm tjockt, lägg laxfileen med skinnsidan ner, Pensla köttsidan med smält smör, strö över citronpeppar & täck med klippt dill. Sätt in i ugn 25-30 min. Vispa grädden lite lätt blanda i majonnäs efter smak & pressa i vitlök, salta & peppra lätt. Servera med kokt potatis, ärtor & citronklyftor. Kommentar: Även dom som inte tycker om fisk brukar gilla detta. |
Tillbaka till receptförteckningen!
SAFFRANSSILL
Portioner: ca 10 portioner
Ingredienser:
3 förpackningar Inläggningssill på 5 minuter 2 dl crème fraiche ½ dl söt senap 1 kuvert saffran 1 msk florsocker 1 msk rödvinsvinäger salt, svartpeppar 2-3 skivade rödlökar 1 dl grovt skuren dill 1 msk kapris, väl avrunnen
Gör så här:
1. Låt sillen rinna av väl och skär den i bitar. Rör ihop crème fraiche, senap, saffran, florsocker och vinäger. Tillsätt lite nymalen svartpeppar och salta lätt.
2. Blanda sill, lök, dill och kapris med såsen. Spara lite rödlök och dill till garnering.
Tillbaka till receptförteckningen!
STEKT GÖS
Portioner: för 4 personer
Ingredienser:
1 rensad gös på 1 kg saften av ½ citron 1 tsk salt 1 knivsudd nymald vitpeppar 1 vitlöksklyfta 1 knippe finhackad körvel (går även med torkad) 4 matskedar smör 2 skalade potatisar 2½ dl grönsaksbuljong 2 dl creme fraiche 1 knippa hackad dill
Gör så här:
Fjälla och skölj gösen noga och torka med hushållspapper. Droppa citronsaft över fisken och salta och peppra inuti. Sätt ugnen på 200 grader Skala och finhacka el pressa vitlöken Rör samman smör, vitlök och körvel. Koka upp grönsaksbuljongen. Lägg potatisen inuti gösen och ställ den i en stekgryta. Potatisarna gör att gösen inte trillar omkull. Bred körvelsmöret över gösen. Stek gösen 35 minuter på nedersta falsen i ugnen. Efter 10 minuter häller man den heta buljongen runt fisken. Efter 25 minuter i ugnen penslas fisken med creme fraiche. Lägg upp gösen på ett varmt serveringsfat. Häll på lite steksky, strö över dillen och servera med kokt potatis och bladspenat. Kommentar: Fantastiskt gott |
Tillbaka till receptförteckningen!
© 2010 Anne Thell |