Untitled  Förrätter
 Fiskrätter
 Fågelrätter
 Gott & blandat
 Kötträtter
 Pajer
 Pasta
 Soppor
 Efterrätter
 Julmat
 Bakning
 Skicka in recept
 Sök efter recept
 Receptregister

 Antal recept: 126
 Nya recept idag: 0
 Nya recept senaste
 månaden: 0

 Recept på kö: 0
 Aktiv på sidan nu: 1

Sök recept:

 
Dela |

APELSINRIS

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
1 dl risgryn
1 dl mellangrädde
1 dl keso
1 msk socker
2-3 apelsiner

Gör så här:
1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Spola av i kallt vatten och låt det rinna av väl. Vispa grädden.

2. Blanda ris, grädde, keso och socker. Skär apelsinerna i tärningar och blanda i strax före servering.

Tillbaka till receptförteckningen!


BÄRFYLLDA ÄPPLEN

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
4 äpplen
1 msk margarin

Fyllning:
½ dl mandel
1½ dl hjortron, björnbär eller lingon
1 msk socker

Gör så här:
Kärna ur äpplena och ställ dem på ett smort ugnssäkert fat. Finhacka mandeln och blanda den med bären och sockret. Fördela blandningen i hålen på äpplena. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen 20-30 minuter.

Servera med vaniljsås.

Tillbaka till receptförteckningen!


CHEESECAKE

Ingredienser:
3 ägg
2 dl socker
2 små paket Philadelphia ost
½ tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
5-8 st digestive kex

Gör så här:
Dela äggulan och vitan. Äggulan rörs ihop med socker och ost. Vispa äggvitorna hårt, blanda sedan i vaniljsocker. Vispa grädden, vänd ned äggvitorna resp äggulesmeten och rör sedan ihop alla ingredienserna. Krossa kexen och lägg dem i botten på en form. Häll smeten över kexen. Sätt sedan in formen i frysen. Ta ut formen c:a 15-20 min innan du ska äta efterrätten.

Ett sätt att göra rätten nyttig för även diabetiker, är att minska sockret och ersätta en del med sötningsmedel. Vi använder dessutom mellangrädde, istället för vanlig.

Kommentar: En mycket omtyckt efterrätt. Du kan helt enkelt inte sluta efter första biten.

Tillbaka till receptförteckningen!


CHOKLAD- & MANGOPAJ

Portioner: 8 personer

Ingredienser:
Pajdeg
3½ dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk florsocker
1 msk kakao
1 äggula
2 tsk kallt vatten

Mangofyllning
2 magnofrukter
1 dl vatten
1 dl socker

Chokladfyllning
6 dl mjölk
½ dl socker
6 msk maizenamjöl
3 äggulor
175 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker

Maräng
3 äggvitor
1½ dl socker

Garnering
flagad mandel

Till formen
bakpapper
gula ärtor

Gör så här:
1. Hacka samman vetemjölet, matfettet, florsockret och kakaon till en grynig massa till pajdegen. Tillsätt äggulan och vattnet och hacka snabbt samman till en deg.

2. Tyck ut degen i en rund bakform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter, eller använd en vanlig ugnsfast pajform. Ställ kallt i minst 30 minuter.

3. Ska afrukten till mangofyllningen och ta bort kärnorna. Skär köttet i sockerbitsstora tärningar.

4. Koka upp vattnet och sockret i en kastrull. Lägg ner fruktbitarna och låt kompotten koka utan lock i ca 12-15 minuter. Frukten ska då vara mjuk och lagen ska ha kokat in. Ställ åt sidan.

5. Sått ugnen på 200 grader. Klä degskalet invändigt med ett bakpapper och fyll formen med gula ärter. Detta gör man för att degkanten inte ska glida ner under gräddningen.

6. Grädda pajskalet först i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen. Lyft försiktigt ut papperet med ärterna och grädda skalet ytterligare 5-7 minuter. Ta ut pajskalet och ställ åt sidan att svalna.

7. Mät upp mjölken, sockret och maizenamjölet i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta genast kastrullen från värmen.

8. Rör ner äggulorna, en i taget. Låt krämen sjuda upp igen under omrörning och ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i småbitar och lägg i.

9. Rör om tills chokladen har smält och krämen är blank och slät. Smaksätt med vaniljsocker.

10. Häj ugnsvärmen till 225 grader. Bred ut mangokompotten i pajskalet. Fyll med chokladkrämen och bred ut den jämnt.

11. Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills marängsmeten är blank och styv.

12. Bred ut marängsmeten jämnt över pajen så att chokladfyllningen döljs. Strö över lite flagad mandel. Ställ in pajen i övre delen av ugnen och grädda tills marängen fått fin färg, ca 5-6 minuter. Servera pajen kall.

Tillbaka till receptförteckningen!


FESTLIG FRUKTSALLAD

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
2 kiwi
1 mango
3 skivor ananas
1 carambola
3-4 dl torrt mousserande vitt vin eller cider

Gör så här:
Skala kiwin och mangon. Halvera kiwin och skär halvorna i skivor. Skär mangon och ananasen i bitar. Varva frukten i höga portionsglas. Skär carambolan i skivor och garnera. Häll vin eller cider över frukten vid serveringen.

Tillbaka till receptförteckningen!


FRYST PHILADELPHIATÅRTA

Ingredienser:
2 dl vispgrädde
3 ägg
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g philadelphia ost

Ex på garnering: Krossade digestivekex, strössel, krossade mandlar etc.

Gör så här:
Vispa grädden. Dela på äggens vita och gula. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa ihop philadelphia osten med sockret och grädden. Vänd ner äggviteskummet och rör en aning. Häll smeten i en form med löstagbar kant och ställ den övertäckt i frysen i minst 4 timmar. Servera med valfri frukt och garnering.

Tillbaka till receptförteckningen!


GLASSBOMB MED SORBET

Portioner: 8 personer

Ingredienser:
4 äggulor
1 dl florsocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde

Fyllning
1 liter mangosorbet

Garnering
mynta och färska fikon

Gör så här:
Rör ihop äggulor, florsocker, kakao och vaniljsocker. Vispa grädden och blanda den med chokladsmeten. Häll smeten i en rund form, ca 3 liter. Pressa ut glassen med hjälp av en mindre rund form, ca 1 liter, så att den täcker botten och sidorna. Frys glassen 1-2 timmar. Ta ut glassen och ta bort den lilla formen. Fyll hålrummet med sorbet. Täck med plast och ställ tillbaka i frysen 2 timmar eller längre. Doppa formen i varmt vatten och stjälp upp glassen på ett fat. Låt stå i kylen ca 1 timme. Garnera med mynta och fikon.

Tillbaka till receptförteckningen!


GREKISK FRUKTSALLAD

Ingredienser:
1 persika
1 apelsin
1 äpple
100 g vindruvor
2 dl yoghurt naturell
2 tsk honung
8 valnötter

Gör så här:
Skär persika, apelsin och äpple i bitar och dela druvorna. Fördela i coupeskålar. Smaksätt yoghurten med honung. Lägg en klick av blandningen ovanpå frukten. Garnera med valnötter.

Tillbaka till receptförteckningen!


JENNIES JORDGUBBSGLASS

Ingredienser:
250 g jordgubbar
1,5 dl socker
1 msk citronsaft
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Mixa bären. Vispa grädde och socker. Rör ihop bär, grädde och citronsaft. Häll allt i en form. Ställ den i frysen!

Ät och njut!

Tillbaka till receptförteckningen!


JORDGUBBSMOUSSETÅRTA

Portioner: Ca 10 bitar

Ingredienser:
Ingredienser till botten:
100 g smör
175 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
1 fpkn flagad mandel

Mousse:
4 blad gelantin
2 ägg
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl jordgubbssylt
1-1½ liter jordgubbar för garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och mandelmassa, rör ned ett ägg i taget. Tillsätt mjölet i massan och häll i smeten i en smord och mandelbeströdd form ca 24 cm med löstagbar botten.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt svalna, gör under tiden

Moussen:
Lägg gelantinbladen i lite kallt vatten ca 5 min. Vispa ägg och socker poröst. Vispa sedan grädden i separat skål, vänd sen ned i ägg o sockersmeten. Tillsätt jordgubbssylten.
Smält gelantinet i kastrull på svag värme, låt svalna något före du häller ned det i smeten.
Ställ halverade jordgubbar på rad längst kanten på formen och häll sedan över moussen.
Låt stelna minst 4 tim el över natten för bästa resultat.
Garnera med resten av jordbubbarna.
Tag ut tårtan en stund före serveringen så den hinner få lagom konsistence.

Källa: www.guldkorn.com

Kommentar: Ej provbakat ännu men kommer göra det. Enkel tårta för vardag som fest!

Tillbaka till receptförteckningen!


JORDGUBBSSHAKE

Portioner: 1 glas

Ingredienser:
1 1/2 dl mjölk
1 dl färska eller djupfrysta jordgubbar eller 1/2 dl jordgubbssylt
2 msk jordgubbsglass

Gör så här:
Mosa bären. Blanda moset (eller sylten) med mjölken. Vispa kraftigt. Häll upp i glas. Garnera med glassen.

Tillbaka till receptförteckningen!


KIWIGLASS MED KOKOS

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
1 kiwi
2 äggulor
1 dl florsocker
1 msk kokosflingor
1 msk pressad apelsinsaft
3 dl vispgrädde

Garnering
1 kiwi
ca 1 dl hallon, ev. frusna

Gör så här:
1. Skala och mosa kiwin. Rör ihop kiwimoset med äggulor, florsocker, kokosflingor och pressad apelsin.

2. Vispa grädden löst och rör försiktigt ner kiwimoset. Fördela blandningen i fyra portionsformar och ställ dem i frysen i ca 4 timmar.

3. Ta ut glassen och ställ i kylen ca 30 minuter före servering. Stjälp upp plassen på tallrikar och garnera med kiwiskivor och hallon.

Tillbaka till receptförteckningen!


KRÄMIG JORDGUBBSDRINK

Portioner: 1 portion

Ingredienser:
1 glas halvfrusna jordgubbar
2-3 msk creme fraiche
ca 2 msk florsocker
1 msk matlagningsgrädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Lägg jordgubbarna tillsammans med creme fraichen, florsockret, matlagningsgrädden och vaniljsockret i en mixer. Mixa ihop det till en jämn och fin smet och smaka ev. av med mer socker om det behövs. Häll upp det i glaset och drick!

Tillbaka till receptförteckningen!


SAFFRANSPANNKAKA

Ingredienser:
1 ½ dl grötris
3 dl vatten
7 dl mjölk
2 ½ dl grädde (går bra med mellangrädde)
6 st ägg
1 pkt saffran
2 msk socker
sötmandlar
ev. russin

Gör så här:
Koka först samman grötriset och mjölken till risgrynsgröt (40-45 minuter). Efter att gröten är färdig blandar du i resten av ingredienserna och häller i en smord ugnsäker form. Gräddas i ugn i 225 grader i ca 30 minuter.

Servera gärna med salmbärssylt eller björnbärssylt och grädde.

Kommentar: En gotländsk specialitet!

Tillbaka till receptförteckningen!


SMOOTHIE JORDGUBB

Portioner: 1

Ingredienser:
1 dl jordgubbar
1 tsk socker
1 dl mjölk
1 dl mild yoghurt med honung eller vanilj

Gör så här:
Mixa jordgubbarna med sockret. Halvtina jordgubbarna om de är frysta hela, då går det lättare att mixa dem. Häll på mjölk och yoghurt och mixa tills allt är blandat. Häll upp i glas.

Tillbaka till receptförteckningen!


VANILJGLASS

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
4 äggulor
1 dl socker
1 tsk äkta vaniljsocker
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Vispa äggulor och strösocker till en vit smet, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsockret och rör om. Häll i mjölk och grädde och vispa bara så att allt blandas.

2. Häll smeten i glassmaskinen med frysblocket isatt och maskinen redan igång. Kör tills massan frusit. Servera genast eller förvara i frysen. Fryser du glassen i en form i frysen så lägg frysfolie över och rör om i glassen en gång efter ca 2 timmar.

Tillbaka till receptförteckningen!


VANILJSÅS

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
1 ägg
1 msk potatismjöl
4 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda ägg, potatismjöl och mjölk i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning på svag värme tills såsen tjocknat. Häll upp den och vispa i den då och då tills den svalnat. Smaksätt med vaniljsocker och ev. med lite sötningsmedel/socker.

Tillbaka till receptförteckningen!


ÄPPELKAKA MED FLUFFIG SÅS

Portioner: 8 personer

Ingredienser:
2 äpplen
1 dl socker
1 ägg
75 g flytande margarin
½ dl vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ krm bitternadelolja eller
2-3 rivna bittermandlar
1 tsk margarin + 2 tsk ströbröd till formen

Fluffig sås
1 äggula
4 tsk socker
1 dl kesella lätt
1 dl vispad mellangrädde
½ tsk vanillinsocker

Gör så här:
1. Skala eller tvätta och torka äpplena väl. Skär bort kärnhusen och tärna resten. Blanda med 1 msk av sockret.

2. Vispa ägg och resten av sockret vitt och pösigt. Koka upp margarinet tillsammans med vattnet. Häll ner i äggsmeten och blanda. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Smaksätt med bittermandelolja eller riven bittermandel. Slå i en lättsmord och bröad ugnsfast form. Strö äpplena över.

3. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter tills kakan känns färdig. Vispa under tiden äggula och socker till en tjock toddy. Blanda ner kesella lätt och vispa grädde. Smaksätt med vanillinsocker.

Tillbaka till receptförteckningen!


ÄPPELKAKA MED HAVREGRYNSTÄCKE

Ingredienser:
ca 7 medelstora äpplen
100 g margarin eller smör
1 dl socker (kan uteslutas eller bytas ut mot sötningsmedel)
4 dl havregryn
(kanel)

Gör så här:
Skala och skiva äpplena och lägg dem i botten på en eldfast form. Strö gärna lite kanel över. Blanda samman smöret och sockret, häll därefter i havregrynen. Lägg sedan havretäcket ovanför äpplena och ställ in formen i ugnen i ungefär 25 minuter.

Kommentar: Detta är en enkel efterrätt att laga. Går utmärkt att byta ut äpplena mot t.ex. rabarber.

Tillbaka till receptförteckningen!


ÄPPELRIDDARE

Portioner: 1 portion

Ingredienser:
1 skiva vitt formbröd eller
2 skivor (cm-tjocka) vetebröd
1 tsk margarin
1 litet syrligt äpple
kanel
(2-3 nötkärnor eller sötmandel)

Gör så här:
Bred margarinet på brödskivan. Lägg den sedan på en plåt eller ett ugnssäkert fat. Skala äpplet. Dela det i fyra delar, kärna ur och skär det i tunna skivor. Fördela bitarna sedan på brödskivan, motsvarande ett äpple per portion. Strö över kanel, ev. också hackade nötter eller mandlar. Grädda i mitten av ugnen tills äpplena är mjuka, ca 10 minuter (225 grader). Servera äppelriddarna varma tillsammans med t.ex. vaniljsås om man så önskar.

Kommentar: Detta är en enkel efterrätt att laga. Bra för den som skall undvika socker!

Tillbaka till receptförteckningen!


© 2010 Anne Thell

Tipsa gärna din kompis om denna sida!
  Ditt namn  E-mailadress  Din väns namn  E-mailadress