BANANDRYCK
Ingredienser:
2 bananer 4 dl mjölk Kanel, kakao eller pulverkaffe.
Gör så här:
Slå alltsammans i mixern och kör i ca 15 sekunder. Smaksätt med kakao, kanel eller pulverkaffe.
Tillbaka till receptförteckningen!
EXOTISK FRUKTBRICKA
Ingredienser:
Cocktailtomater Kiwi Passionsfrukt Färsk ananas Carambole Jordgubbar Salladsblad Paprika Rostbiff Skinka
Gör så här:
Skölj salladsbladen och placera på botten på ett serveringsfat så att det täcker fatet. Skär kiwi, paprika, ananas, carambole i skivor och lägg de i små grupper ovanpå salladen. Rulla ihop skinkan och rostbiffen och placera dem på fatet. Efter det delar du passionsfrukten, cocktailtomaterna och jordgubbarna på mitten. Placera ut passionsfrukten och cocktailtomaterna på lämplig plats och garnera sedan med jordgubbarna. Ät och njut. Kommentar: Köttet går bra att variera. Du kan byta ut rostbiffen och skinka mot t.ex. kalkon, kassler, kyckling m.m. Även frukterna går att bytas ut efter egen smak. |
Tillbaka till receptförteckningen!
FRASIGA VÅFFLOR
Portioner: 8-10 stycken
Ingredienser:
3 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 dl mjölk 2 1/2 dl vatten 100 g smält smör
Gör så här:
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet. Tillsätt vattnet och det avsvalnande smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde.
Tillbaka till receptförteckningen!
FÅROSTGRATINERADE GRÖNSAKER
Ugnsvärme: 225 grader
Ingredienser:
1 zucchini 1 aubergin 1 grön paprika 1 gul paprika 4-5 tomater olivolja citron salt vitlök oregano fårost
Gör så här:
Skölj och skiva grönsakerna. Häll rikligt med olivolja och pressa saften från ½ citron i en ungssäker form. Krydda marinaden med pressad vitlök, soya, salt och smulad oregano. Lägg i zucchini och auberginer så de blir ordentligt marinerade. Varva sedan alla grönsaker i formen. Bryt till sist fårosten i bitar över grönsakerna och strö lite oregano ovanpå.
Ställ in i ugn 225 grader i ca 40 min.
Servera som tillbehör till ex. grillat kött. Källa: Ett bidrag från Anna Rosendahl Carlsson
Tillbaka till receptförteckningen!
KRÄFTLAG FÖR KOKTA KRÄFTOR
Ingredienser:
2½ liter vatten 1 dl salt 2 msk socker dilstjälkar 10 dillkronor
Gör så här:
Koka alla ingredienserna till lagen ett par minuter. Låt den svalna något och häll den sedan över de kokta och avrunna kräftorna. Ställ kallt och låt snabbt svalna. Kräftorna bör ligga i lagen 10-12 timmar. OBS! Lagen kan också användas för att ge kräftsmak åt räkor. Källa: Matmagasinet
Tillbaka till receptförteckningen!
MARINAD TILL FISK & SKALDJUR
Ingredienser:
2 msk pressad citron ½ dl rapsolja ½ tsk salt 1-2 msk hackad färsk örtkrydda, tex timjan, dragon, körvel
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna och marinera i kraftig plastpåse i minst 30 minuter. Vånd då och då. Källa: Matmagasinet
Tillbaka till receptförteckningen!
MARINAD TILL KÖTT & FÅGEL
Ingredienser:
½ dl olivolja ½ dl kinesisk soja ½ tsk torkad timjan 1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Vispa ihop ingredienserna och marinera i kraftig plastpåse i minst 30 minuter. Vänd påsen några gånger under marineringen. Källa: Matmagasinet
Tillbaka till receptförteckningen!
PANNKAKA - GRUNDRECEPT
Portioner: 4-6 portioner
Ingredienser:
3 stora ägg 2½ dl vetemjöl 6 dl mjölk 3 msk smält smör/margarin ev. extra smör/margarin till stekning
Gör så här:
1. Vispa ihop ägg, mjöl och ett par dl av mjölken. Späd med resterande mjölk efter hand och rör till sist i det smälta smöret
2. Låt smeten svälla en stund innan pannkakorna gräddas Källa: Matmagasinet
Tillbaka till receptförteckningen!
PEDDAS BÄSTA
Ingredienser:
bananer efter behov hallon och blåbär efter behov ca 2 liter glass choklad sås maränger vispgrädde äpplen
Gör så här:
Lägg ut glassen på ett fat och häll vispgrädden över. Ta sedan och garnera med bananer, maränger och bären. Äpplena ska du steka och sedan lägga dom i skivor över alltihop. Efter det är det bara att njuta av Peddas bästa! Källa: Ett bidrag från Pedro Winther
Tillbaka till receptförteckningen!
POTATISBÅTAR
Ugnsvärme: 200 grader (40 min), 175 grader Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
4 stora bakpotatisar 25 g smör 1 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk) ½ tsk salt ½ krm vitpeppar 2 msk finhackad persilja 1 äggula
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg in potatisarna på galler i ugnen och baka dem tills de är mjuka, ca 40 minuer.
2. Dela potatisarna på mitten och gröp ur dem så att skalhalvorna fortfarande är hela. Lägg innehållet i en skål och tillsätt smöret så att det det smälter.
3. Tillsätt gräddmjölken, salt, peppar och persilja och vispa moset luftigt. Blanda ner äggulan när moset svalnat.
4. Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Lägg moset i en spritspåse och spritsa det i skalhalvorna. Gratinera potatisbåtarna i ugnen tills moset fått lite färg. Garnera eventuellt med en persiljekvist vid servering. Källa: Matmagasinet
Tillbaka till receptförteckningen!
ROTFRUKTSGRATÄNG MED FETA OCH VITLÖK
Ugnsvärme: 225 grader
Ingredienser:
6 potatisar 2 morötter eller palsternackor 1 bit rotselleri, ca 100 g 1 burk Desirée feta med vitlök och persilja, ca 385 g 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 2 ½ dl mellangrädde 2 msk hackad persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet. Låt fetaosten rinna av och mosa den grovt. Blanda potatis, rotfrukter och fetaost med salt och peppar. Häll alltihop i en smord ugnssäker form eller i fyra portionsformar. Häll över grädden och strö över persiljan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Servera med sallad och ev. stekt kött eller kyckling.
Tillbaka till receptförteckningen!
RÄKBLANDNING
Ingredienser:
ca. 500 g skalade räkor 2 dl majonäs 3-4 dl gräddfil 1 medelstor purjolök 2 klyftor vitlök salt citron- och vitpeppar saffran
Gör så här:
Skär purjolöken i små bitar. Blanda allt i en skål, vitlök och saffran kan utlämnas servera på rostat bröd eller med ugnspotatis. Källa: Ett bidrag från Stefan Berg
Tillbaka till receptförteckningen!
RÄKSALLAD MED DILLKRÄM
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg räkor med skal (tinade) 500 g färsk potatis 3 st ägg 1 knippe rädisor 150 g blandad sallad
Dillkräm 1 st ägg 0,5 msk pressad citron 0,5 tsk dijonsenap 0,5 st vitlöksklyfta, pressad 1 dl dill, hackad 1 krm salt 1 dl majsolja
Tillbehör bröd
Gör så här:
1. Dillkräm: Lägg ägget i kokande vatten och koka 3 min, ej mer. Gröp ur ägget i en smal bunke eller matberedare. Tillsätt övriga ingredienser utom olja. Mixa med mixerstav eller sätt på matberedaren och häll i oljan i en fin stråle. Kör till en jämn kräm. 2. Skala räkorna, skrapa och koka potatisen mjuk. Koka äggen från kallt vatten ca 5 min från det att vattnet kokat upp eller ca 7 min om de läggs i kokande vatten. 3. Skölj och klyfta rädisorna. Dela salladen i bitar och blanda med potatis, rädisor och räkor. Lägg upp på fat. Skala och dela äggen och lägg på salladen. Ringla över dillkrämen. Servera med bröd.
Tillbaka till receptförteckningen!
SMÖRGÅSTÅRTA
Ingredienser:
ca 20 skivor landgångsbröd Fyllning 1 1 burk leverpastej med gurka 1 dl vispad grädde
Fyllning 2 1 ask mjukost typ greve eller herrgård 1 burk fruktcocktail
Fyllning 3 2 dl vispad grädde 1 dl gräddfil ½ dl majonäs
Ovanpå 2 dl vispad grädde ½ dl gräddfil ½ dl majonäs
Garnering gurka tomater räkor (ägg) (skinka)
Gör så här:
Skär av kanterna på landgångsbrödet. Lägg ut 5 skivor på brickan. Blanda ihop grädden med leverpastejen och bred på den på brödet. Lägg på ytterligare ett lager med bröd. Blanda ihop avrunnen fruktcocktail med mjukost och bred på lager två. Lägg ytterligare ett lager med bröd. Blanda nu ihop den vispade grädden med gräddfil och majonäs. Bred ut blandningen på brödet. Nu lägger du på de sista 5 skivorna landgångsbröd och blandar ihop grädde, gräddfil och majonäs och breder ut ovanpå och på sidorna. Till sist garnerar du med önskade ingredienser, t.ex. gurka, tomat, räkor. Om du vill kan du även använda ägg och skinka.
Tillbaka till receptförteckningen!
SNICKERS ÁLA MARIA
Ingredienser:
1 burk jordnötssmör 2 dl sirap 1 dl socker 1 liter corn-flakes 1 dl cocos 1 tsk vaniljsocker ljus blockchoklad
Gör så här:
Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull och låt det värmas/smältas ihop. Blanda sedan cornflakes, cocos och vaniljsocker i en skål och rör sedan ner det i kastrullen. Stryk ut smeten i en långpanna. Låt den sedan stå och svalna. Smält ljus blockchoklad och stryk ut den över smeten. Dela den i bitar (fyrkantiga bitar) och njut av godbitarna en lördagkväll! Källa: Ett bidrag från Mariah Nordeen
Tillbaka till receptförteckningen!
SYLVESTERSALLAD
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl tärnat stekt kalkon- eller kycklingkött 4 baconskivor 2 dl djupfrysta ärtor 2 bladselleristjälkar 5 cm purjolök 3 tomater 2 avocado isbergssallad ½ dl valnötter
Dragondressing 1 msk pressad citron 1 msk vatten 2 msk olja 1 tsk dragon salt, peppar
Gör så här:
1. Lägg baconskivorna i en het stekpanna och stek dem knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper.
2. Tina ärterna. Skär selleri och purjolök i tunna skivor och tomater i klyftor. Skala och kärna ur avocadon och skär i skivor. Strimla salladen och hacka valnötterna grovt.
3. Lägg sallad blandad med purjolök i en salladsskål. Varva kalkonkött, grönsaker och valnötter. Smula baconskivorna över. Blanda dressingen och häll över salladen. Servera gärna bröd till. Källa: Matmagasinet
Tillbaka till receptförteckningen!
TZATZIKISÅS
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
ca 10 cm purjolök ca 10 cm gurka 2 dl matlagningsyoghurt 1-2 vitlöksklyftor ca 2 krm salt ca 1-2 krm svartpeppar
Gör så här:
Skiva purjolöken tunt och riv gurkan grovt. Blanda ner purjolök och gurka i yoghurten. Smaka av med pressad vitlök och kryddor. Källa: Matmagasinet
Tillbaka till receptförteckningen!
© 2010 Anne Thell |